- Úvod
- Viete si správne vybrať kuchynský nôž?
Pri vyberaní kuchynských nožov treba brať do úvahy nasledovné kritériá:
1) tvrdosť a kvalita ocele
2) prevedenie ostria
3) tvar čepele (dĺžka, zakrivenie)
Tvrdosť a kvalita ocele vám napovie ako dlho bude nabrúsené ostrie odolávať opotrebeniu. Udáva sa v stupňoch podľa Rockwella od 0-100 HRC (čím vyššia hodnota, tým vyššia tvrdosť ocele. Kvalitné nože majú hodnoty okolo 54-58 HRC. Pri vyšších hodnotách by to bolo na úkor krehkosti noža. Na dobrom noži by tieto hodnoty ako aj materiálová skladba mali byť uvedené.
Prevedenie ostria
a) nože s hladkým ostrím (najbežnejšie) – najmä na krájanie mäsa, zeleniny
b) nože so zúbkovaným ostrím (drobné zúbky) – na rezanie tvrdých potravín (mrazené mäso, ryby, tvrdý chlieb, tvrdý syr atď.)
c) nože s dutým výbrusom
Tvar čepele
malý šúpací nôž s dĺžkou čepele 8-10 cm
univerzálny kuchynský nôž s dĺžkou čepele 15-20 cm
dlhý mäsiarsky nôž s dĺžkou čepele 23-30 cm
Starostlivosť o nože:
- nenechávať ich dlho v drese, ale vždy ich umyť, utrieť do sucha a odložiť
- pravidelné brúsenie – odporúčame použiť brúsku na nože
- Čepeľ - je zakalená na tvrdosť 55 Rockwell čím sa dosiahne dlhšia životnosť ostria čepele.
- Chrbát čepele – dôkladne vybrúsený so zrazenými hranami.
- Spojenie čepeľ/ držadlo – Zaručuje optimálne vyváženie noža.
- Zadná ochrana ruky – zabraňuje vyšmyknutiu držadla z ruky
- Prechod - obloženia držadla s oceľovým telesom držadla je plynulý , okrúhly
- Značenie – obsahuje logo výrobcu, materiál čepele a hodnotu tvrdosti po zakalení
- Rezná hrana - je brúsená do klina , čím je zabezpečená extra ostrosť .
Pre každý typ noža je určený optimálny uhol klina .
Oceľ X 50 Cr MoV 15 – oceľ pre optimálne ostrie
X – nerezová oceľ
50 = 0,5 % C /uhlíka / umožňuje zakalenie čepele na požadovanú tvrdosť
Cr – Chróm - zaisťuje odolnosť voči korózií
Mo – Molybdén - zabezpečuje dodatočnú ochranu pred koróziou
V - Vanád – garantuje tvrdosť čepele a životnosť ostria
15 – obsah chrómu v percentách