Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po - Pia 7:30-15:30)
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Novinky
11.01.2023
POZVÁNKA na výstavu ambiente Frankfurt 2023
Po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou sa tento rok opäť otvárajú brány celosvetovej výstavy spotrebného tovaru pre domácnosť - AMBIENTE Frankfurt. ... čítať celé
24.02.2020
AMBIENTE 2020
Zástupcovia firmy MATI Nitra sa aj v roku 2020 zúčastnili na celosvetovej výstave skla AMBIENTE 2020 vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku. Nakoľko tam... čítať celé
28.05.2019
Účasť na celosvetovej výstave skla AMBIENTE 2019
Zástupcovia firmy MATI sa zúčastnili vo februári celosvetovej výstavy skla AMBIENTE 2019 vo Frankfurte v Nemecku. Boli tam prezentované produkty naše... čítať celé
Zobraziť všetky novinky

 


Partneri:


Reklama:


  1. Úvod
  2. Viete si správne vybrať kuchynský nôž?
Viete si správne vybrať kuchynský nôž?

Pri vyberaní kuchynských nožov treba brať do úvahy nasledovné kritériá:
1) tvrdosť a kvalita ocele
2) prevedenie ostria
3) tvar čepele (dĺžka, zakrivenie)

Tvrdosť a kvalita ocele vám napovie ako dlho bude nabrúsené ostrie odolávať opotrebeniu. Udáva sa v stupňoch podľa Rockwella od 0-100 HRC (čím vyššia hodnota, tým vyššia tvrdosť ocele. Kvalitné nože majú hodnoty okolo 54-58 HRC. Pri vyšších hodnotách by to bolo na úkor krehkosti noža. Na dobrom noži by tieto hodnoty ako aj materiálová skladba mali byť uvedené.

Prevedenie ostria
a) nože s hladkým ostrím (najbežnejšie) – najmä na krájanie mäsa, zeleniny
b) nože so zúbkovaným ostrím (drobné zúbky) – na rezanie tvrdých potravín (mrazené mäso, ryby, tvrdý chlieb, tvrdý syr atď.)
c) nože s dutým výbrusom

Tvar čepele
malý šúpací nôž s dĺžkou čepele 8-10 cm
univerzálny kuchynský nôž s dĺžkou čepele 15-20 cm
dlhý mäsiarsky nôž s dĺžkou čepele 23-30 cm

Starostlivosť o nože:
- nenechávať ich dlho v drese, ale vždy ich umyť, utrieť do sucha a odložiť
- pravidelné brúsenie – odporúčame použiť brúsku na nože

Časti noža

  1. Čepeľ -  je  zakalená na  tvrdosť 55 Rockwell čím sa dosiahne dlhšia životnosť ostria čepele.
  2. Chrbát čepele – dôkladne vybrúsený so zrazenými  hranami.
  3. Spojenie čepeľ/ držadlo – Zaručuje optimálne vyváženie noža.
  4. Zadná ochrana ruky – zabraňuje vyšmyknutiu držadla z ruky
  5. Prechod - obloženia držadla s oceľovým telesom držadla je plynulý , okrúhly
  6. Značenie – obsahuje logo výrobcu,  materiál čepele a hodnotu tvrdosti po zakalení
  7. Rezná hrana -  je brúsená do klina , čím je zabezpečená  extra ostrosť .

Pre každý typ noža je určený optimálny uhol klina .

 

Oceľ X 50 Cr MoV 15 – oceľ pre optimálne ostrie

X – nerezová oceľ

50 = 0,5 % C /uhlíka /  umožňuje zakalenie čepele na požadovanú tvrdosť

Cr – Chróm - zaisťuje  odolnosť voči korózií

Mo – Molybdén - zabezpečuje dodatočnú ochranu pred koróziou

V -  Vanád – garantuje tvrdosť čepele a životnosť ostria

15 – obsah chrómu v percentách

Sada nožov v stojane